Hyvinvointia ja hygieniaa luonnosta

Huhtikuu ja omavaraisuusringin kuukausipostauksen aika. :) Sarjaa luotsaavat Satu ja Heikki (kiitos siitä!) ja täältä pääset lukemaan lisää. Tällä kertaa kirjoittelemme hygieniasta, joka onkin keskuudessamme jylläävän koronan vuoksi aiheena hyvin ajankohtainen. Käsienpesun ja ympäristöni ylenpalttisen steriloinnin sijasta päätin lähteä lähestymään aihetta omasta vinkkelistäni, tietenkin iki-ihanien yrttien kautta!

Altistumme päivittäin valtavalle kemikaalikuormalle, joka heikentää omaa mikribiomiamme ja sitä kautta vaikuttaa myös vastustuskykyymme. Suosimalla arjessa luonnonmukaisempia vaihtoehtoja, voimme omalta osaltamme vähentää tuota kuormitusta. Yrttejä on kautta aikain käytetty hyvinvoinnin tukena ja hygieniasta huolehtimisen apuna ja siitä innostuneena kasasinkin nyt kiinnostuneille käytännönläheisen listauksen, josta jokaisen olisi mahdollisimman helppo poimia itselle sopivimmat tavat alkaa hyödyntää kaikkia upeita luonnonantimiamme sekä ryytimaan satoa.

YRTTIKYLPY

Yksi elämäni suurimmista iloista on napata kesäiltana pesuvati kainaloon ja suunnata pihalle etsimään kaikenlaista ihanaa yrttikylpyä varten! Hemmotteluhetki kotikylpylässä on helppo tapa tuoda luksusta arkeen samalla kun yrttien tehoaineet imeytyvät näppärästi ihon läpi. Tarvitaan vain yrttejä, kuumaa vettä ja lämpöä kestävä astia, pesuvati tai amme. Kun tuoreita kasveja ei ole saatavilla, kuivayrtit ajavat asian mainiosti.

Yleensä annan intuition johdattaa ja poimin penkeistä, pusikoista ja purkeista fiiliksen mukaan mitä milloinkin: puhdistavaa koivua,  pintaverenkiertoa vilkastuttavaa katajaa, ihottumia ja hilseilyä lievittävää nokkosta, virkistävää piparminttua, pieniä haavoja ja hyönteistenpistoja hoitavaa siankärsämöä, nestettä poistavaa apilaa tai kolotuksia helpottavaa mesiangervoa. Perheemme pienin on kylpenyt yrteissä koko pienen ikänsä ja useimmiten hänen ammeestaan löytyy ihoa hoitavaa kehäkukkaa sekä rauhoittavaa kamomillaa. Flunssaa potevana kylpyyn kannattaa kokeilla lisäksi myös iisoppiatimjamiameiramiaminttuja ja kerkkiä.

Joskus valmistan hemmottelevan jalkakylvyn josta nautin saunan lämmössä, toisinaan taas teen yrttisen huuhteluveden, jonka kauhon päälleni suihkussa käymisen sijaan. Välillä valmistan vain kasvovettä, johon sopivat ylelliset ruusun terälehdet, kirkastava voikukka, epäpuhtauksia ehkäisevä poimulehti sekä jo edelläkin mainitut kehäkukka ja kamomilla.


YRTTIÖLJY

Ihonhoidossa vähemmän on enemmän. Ei tarvita kilometrien pituisia inci-listoja, sillä jo muutamalla laadukkaalla raaka-aineella pääsee todella pitkälle. Eri tarkoituksiin soveltuvia yrttiöljyjä on äärimmäisen simppeli valmistaa ja niitä voi käyttää ihon kosteutukseen sekä kimmoisuuden lisäämiseen ja erilaisten vaivojen hoitoon mutta myös osana hemmotteluhetkiä. Yrttisuosituksia ja ohjeen öljyn valmistamiseen löytää täältä


HIUSHUUHDE

Olen pessyt hiukseni jo vuosia pelkällä vedellä. Välillä pehko kaipaa kuitenkin pientä huolenpitoa ja silloin tällöin onkin kiva valmistaa hiuksia hoitava hiushuuhde. Huuhteen pohjana toimivat omenaviinietikka ja vesi, joita terästän yrteillä, sillä ihanan tuoksunsa lisäksi erilaiset kasvit mm. vähentävät hilsettä ja rasvaisuutta, kiihdyttävät karvankasvua sekä tekevät hiukset kiiltäviksi ja vahvoiksi. Tarkemmat ohjeet ja hiushuuhteeseen sopivista yrteistä voi lukea täältä.

YRTTINEN SUUVESI

Julkaisukelpoista yrttihammastahnan reseptiä en ole vielä onnistunut kehittämään, mutta luottohammastahnani (joka muuten sekin pitää sisällään yrttejä kuten esim. islanninjäkälää ja lehmusta!) lisäksi käytän suun purskutteluun itsetehtyä suuvettä, joka valmistuu käytännössä piparmintusta, joka raikastaa ja salviasta, joka puhdistaa sekä vedestä ja mahdollisesti lorauksesta vahvaa viinaa. Hauduta yrttejä kuumassa vedessä, siivilöi ja sen jälkeen säilytä kylmässä.

YRTTIVOIDE

Meidän huushollissa ihottumat, nirhaumat, auringonpolttamat, hyttysenpistot, kuivuneet kohdat, rohtuneet huulet ja muut ihovaivat hoidetaan yrttivoiteella. Tähän koko perheen yleisvoiteeseen käytän useimmiten ihoa helliviä ja uudistavia yrttejä, kuten voikukkaa, kamomillaa tai kehäkukkaa mutta samalla kaavalla voipi valmistaa myös särkyjä, flunssia tai vaikkapa levottomuutta lievittäviä voiteita. Resepti ja tietoa eri tarkoituksiin sopivista yrteistä löytyy täältä.

PIHKASALVA

Pihkasalvaa on helppo valmistaa ja ohjeita on monia. Yksinkertaisimmillaan sitä tehdään keräämällä pihkaa puista ja sulattamalla se vesihauteessa yhdessä mehiläisvahan ja hamppuöljyn kanssa. Edellämainittu on parhaaksi havaitsemani kombo ja meidän yrityksen valikoimista löytyykin tuolla reseptillä valmistettua 100% kotimaista pihkasalvaa, jota käytän joissain tilanteissa yrttivoiteen sijasta, jos esimerkiksi ihon alle joutunut tikku aiheuttaa tulehduksen tai muuta vastaavaa. Sairaaloissakin käytetty pihka on antibakteerinen ja sen sanotaan purevan myös sellaisiin pöpöihin, jotka ovat muille antibiooteille resistenttejä. Salvaa kannattaa kuitenkin testata varovasti sillä se saattaa aiheuttaa hartsiallergisille oireita.

YRTTISAUNA

Saunominen on minulle rakas rituaali ja tärkeä osa hyvinvointini ylläpitämistä. Hiljainen ja hämyinen sauna on oiva paikka meditaatiolle ja itsensä hoitamiselle. Stressi laskee vastustuskykyä, mutta syvärentoutuksen lisäksi sauna voi tarjota muitakin terveydelle edullisia vaikutuksia. Jo pelkän höyryn hengittämisen sanotaan tervehdyttävän hengitysteitä, mutta lisäämällä löylyveteen yrttejä voi vaikutusta tehostaa entisestään. Omia suosikkejani ovat havupuiden kerkät ja neulaset, joista liukenevat eteeriset öljyt ovat omiaan avaamaan ja parantamaan tukkoisuudet.

Vihtomista taasen on käytetty perinteisesti hoitona erilaisiin sairauksiin ja vaivoihin, sillä se kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä pintaverenkiertoa ja parantaa lymfakiertoa. Koivuvihta on jokaiselle tuttu, mutta tiesitkö että vihtoa voi melkein minkä tahansa puun oksilla tai vaikka yrteillä? Järjestimme edelliskesänä juhannussaunan yhteydessä vihtaraadin, josta pääset lukemaan lisää täällä. 

YRTTINAAMIO

Olen laiska laittautumaan ja huono läträämään kosmetiikan kanssa, mutta joskus heittäydyn vallan hurjaksi ja saatan tehdä itselleni jopa kasvonaamion. Usein myös puoliso saa nauttia näistä kokeiluistani eikä vaikuta olevan lainkaan pahoillaan, joten älkää miehet kuvitelko että nämä on pelkästään naisten juttuja. ;)

Meiltä sattui pyörimään pussillinen bentoniittisavea kaapin perällä, joten päädyin käyttämään sitä. Savi on tunnetusti mineraalirikasta, joten se paitsi poistaa epäpuhtauksia, myös ravitsee kasvojen ihoa. Kaurajauhoista valmistettu naamio on vähän kuorivampi ja tietysti kotimainen vaihtoehto, jolla on pitkät perinteet ihonhoidossa. Yrteistä valitsin nokkosen, jota sattui löytymään kätevästi jauhemuotoisena jo valmiiksi. Nokkosta onkin käytetty erilaisten ihovaivojen hoitoon sillä se mm. sisältää paljon iholle tärkeää piitä ja vilkastuttaa pintaverenkiertoa.

Ohje: 
1 rkl kaurajauhoja tai savea
0,5 rkl jauhettuja yrttejä
1-2 rkl vettä
(pari pisaraa hamppuöljyä)

Sekoita kaikki ainesosat pienessä kulhossa ja levitä naamio kasvoille. Anna vaikuttaa n. 15 minuuttia ja huuhtele kuivunut naamio pois haalealla vedellä. 

YRTTISUITSUKE

Suitsukkeita on polteltu maailman sivuun ja niitä on käytetty monissa eri kulttuureissa. Perinteisesti salviaa on käytetty energioiden puhdistamiseen sekä pahojen henkien karkoittamiseen ja tartuntatautien aikana sisäilmaa on desinfioitu katajalla. Suitsukkeiden valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana, mutta suosittelen koittamaan mm. rentouttavaa ja huumaavan tuoksuista laventelia tai keskittymiskykyä lisäävää rosmariinia.

Ohje: Yrttisuitsukkeiden valmistus on helppoa ja tarvitaan vain nippu valitsemiasi yrttejä ja luonnonkuiduista valmistettua narua (minulla oli käytössä ohutta hamppunarua). Yrtit sidotaan narun avulla tiukaksi kimpuksi ja asetetaan kuivumaan. Meillä nämä ovat roikkuneet ikkunoiden eteen väsätyistä esikasvatushyllyistä ja kuivuneet siinä aika nopeasti. 


YRTTIETIKKA SIIVOUKSEEN

Käytän etikkaa siivouksessa ja sitrushedelmien kuorien lisäksi tykkään lisätä etikan joukkoon erilaisia yrttejä. Suosikkini on ehdottomasti antiseptinen kataja, joka sopii siivoukseen kuin nenä päähän enkä koskaan kyllästy sen ihanaan metsäiseen tuoksuun, ah! Myös rosmariini sopii siivousetikkaan hyvin ja seuraavaksi ajattelin kokeilla koivua.

Ohje: Laita lasipurkkiin yrttejä ja kaada täyteen etikkaa. Siirrä purkki valolta suojattuun paikkaan ja anna yrttien uuttua etikassa pari viikkoa. Siivilöinnin jälkeen laimenna veden kanssa 1:2 suhteella. Ei sovi emalille, alumiinille tai marmorille.

+ YRTIT PUUTARHASSA

Biodynaamisissa ja permakulttuurisissa puutarhoissa on jo pitkään tunnettu erilaisten yrttien toimivuus niin lannoitteena kuin tuholaistorjunnassakin. Kumppanuus- ja houkutinkasvien hyödyntämisen lisäksi yrteistä voi valmistaa luonnonmukaisia karkoitteita. Nokkosvesi kirvojen häätämiseen ja peltokorte auttaa sienitautien torjunnassa. Siankärsämö- ja kamomillapreparaatit lisäävät maan elinvoimaisuutta.   


Olipas siinä yrttipläjäystä kerrakseen! Toivottavasti tästä kilometripostauksesta löytyi jotain mitä innostutte kokeilemaan myös kotioloissa. :) Täällä maltilliset esikasvatukset ovat saaneet jatkoa tomaatista, kurkusta, kukista ja muutamasta yrtistä, mutta on vaatinut todellista luonteenlujuutta pitää itsensä kurissa. Mieleen pulppuaa jatkuvasti uusia ideoita toteutettavaksi ja kasveja kokeiltavaksi, vaikka maltti olisi nyt valttia. Ensi kesänä minut pitää taaperon lisäksi kiireisenä myös toukokuussa saapuvaksi odoteltu vauva. Sen lisäksi takaraivossa tykyttää tietysti kokoajan se fakta että haluamme muuttaa meille sopivampaan kotiin, joten mitään kovin kummoisia investointeja ei tänne kannata tehdä - ajassa tai rahassa.

Täältä pääset seuraamaan minua somessa:
instagram / facebook

PS. Suunnittelen kylvöt, istutukset ja muut puutarhatyöt kuun vaiheiden mukaan, koska sen lisäksi että olen horoskooppeihin uskova hörhelö, tykkään hajamielisenä luonteena erityisesti siitä miten työt rytmittyvät ja jakautuvat luonnollisesti. Mikäli hieman laajempi katsaus aiheeseen kiinnostaa, voin lämpimästi suositella Puutarhastudion Sarin verkkokurssia aiheesta.

Myös Luontoanne tarjoaa monia mielenkiintoisia kursseja, joista verkkoversioina on tulossa ainakin permakulttuuriin ja villiyrtteihin keskittyneet kokonaisuudet.

Mitäköhän muut ovat kirjoitelleet aiheesta?

Tsajut
Korkeala
Urban farming - Kaupunkiviljely
Harmaa torppa
Puutarhahetki
Jovelassa
Iso-Orvokkiniitty
Laura eli Javis
Sarin puutarhat
Oma tupa ja tontti 
Metsäläisten elämää
Rakkautta ja maanantimia
Koivun juurella
Airot ulapalla
Caramellia
Kommentit

 1. No enpäs sitten aiemmin hoksannut... Nimittäin otin viime kesänä pakastimeen talteen katajanoksia muovikassillisen! Yhdestä pihan katajasta irtosi iso oksa ja otin kaikki vihreät osat talteen. Olen miettinyt pääni puhki mitä siitä voisi parhaiten tehdä ja tuollainen etikkapesuainehan on varmasti mitä parhain tapa käyttää ne havut hyödyksi. Rosmariinia on öljynä valmiina, tosin itse tykkään myös eukalyptuksesta ja sitruunasta siivouksessa. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kataja on kyllä niin mun suosikki! Niin siinä siivousetikassa, hiushuuhteissa kuin myös saunoessa.

   Poista
 2. Yrttihulluna olen ihan täpinöissä tämän sun postauksen kanssa! Ihania, ihania vinkkejä ja itsellenikin uusia inspiksiä! Eritoten hiuspuolen jutut ovat kiinnostaneet viime aikoina ja kun katsoo kuvissa sun hiuksia, kävisit luonnonmukaisen hiushoidon mainoksesta. Taidan napata sun hiuhuuhdeohjeen testiin!

  Tuo suuvesi, silkkaa kultaa! Teen itsekin salviasta monia juttuja. On se nimensä mukaisesti niin uskomaton yrtti!

  Ja piipahdin Yrttipajallakin. Jos itse en olisi niin himokasvattaja ja kuivattaja yrttien saralla, haalisin teiltä vaikka mitä ja toki sieltä muutama ihanuus löytyykin ostoskoriin napattavaksi ;) Jos mahdollista, niin ottakaa valikoimaan rakuunaakin. Se on niin mahtava mausteyrtti ja sen suosio on kovasti nousussa. Itse täällä jännään selvisivätkö talvesta vai miten kävi, nyt kun lempparipuutarhamessuillekaan (minifarmit) ei pääse tekemään uusia hankintoja taimiosastolla. Esikasvatuksessa vissiin taitaisi jäädä jo vaiheeseen sato tälle vuodelle?

  Tsemppiä sinne tähän haastavaan aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että löytyi uusia vinkkejä ja innostuksia. :) Ja kiitos kivoista sanoistasi. Olen kyllä huomannut että hiustenhoidossa pärjää lopulta tosi vähällä kunhan "totuttaa" päänahan pois kaikista pesu- ja hoitoaineista.

   Ps. Liekö verkkokaupassa ollut jokin häikkä sillä rakuunaa pitäisi löytyä valikoimasta. :) Sillä on kyllä mahtava maku ja viime kesänä laitoin omaankin puutarhaan. Siellä se on törröttänyt koko talven, osin vihreänäkin.. saas nähdä tuleeko satoa tänä vuonna? Vielä voisi ehtiä esikasvattaa jos toimii oikein nopeasti! ;)

   Poista
  2. Omg! Onpas hyvä kun avasin suuni! Katsoin meinaan rakuunaa kohdasta yrtit ja siellä sitä ei ollut! Onneksi en ehtinyt vielä tehdä tilausta. Piti kyllä, mutta tuli pieni kiirushomma väliin ja päätin sitten katsoa uudelleen ajan kanssa mitä sulla siellä on. Rakuunaa <3 Pääsen taas tekemään lempparikanaa :D

   Poista
  3. No sattuipa sopivasti, hahah! :) Toivottavasti maistuu.

   Poista
 3. Blogissasi on paljon ihani ideoita ja ohjeita. Ehkä vielä jonain päivänä löytyy itselleni aikaa kokeillakin näitä. Nyt pitää vain tyytyä fiilistelyyn muiden kokemusten kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin, täältä sitten vain hakemaan inspiraatiota kun aika on oikea. :)

   Poista
 4. Pitää luetuttaa tämä siun teksti miun miehelle. Hän kun ihmettelee miksi haluan yrttitarhastani ison. Ai miksikö? No juuri tämän vuoksi. Ne on niin ihanan monikäyttöisiä ja paljon parempi vaihtoehto kemikaalipommeille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehdottomasti! Kaikkien muiden hyötyjen lisäksi ne on hyviä kumppanuuskasveja ja öttiäisetkin tykkää. :)

   Poista
 5. Peltokortetta puskee vähän joka kukkapenkistä enkä ole ollut siitä kovin innoissani. Voisikohan sillä torjua syysleimujen härmää? Viime kesänä sain härmän talttumaan ruokasoodalla joka oli sekin minulle riemuvoitto, mutta peltokorte olisi vielä luomumpi. Onko sinulla tietoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei peltokortetta on käytetty myös härmän torjuntaan eli kokeile ihmeessä! Ja muista raportoida miten kävi. :D

   Poista
 6. Ihania reseptejä❤ Pihkasalvaa ja tuoksuetikoita olenkin jo opetellut käyttämään, mutta tässähän olisi vaikka mitä muutakin. Siivousetikassa minusta paras tuoksuyhdistelmä on sitruuna ja hiukan salviaa.

  Tämän hetken uusin rutiiniksi opeteltava asia on napsaista joka päivä kuolemattomuuden yrtistä muutama lehti ääntä kohti. Kohta pääseekin puutarhaa jänskättämään mitkä yrtit ovat talvehtineet����.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäsit. :) Salviaa en olekaan siivousetikkaan koittanut mutta pitänee kyllä testata.

   Sitä samaa täällä jännitetään. Ainakin iparminttu, iisopit, timjami, sitruunamelissa, oregano ja ruohosipuli puskevat täällä jo komeaa uutta versoa. :)

   Poista
  2. Ihania vinkkejä ❤ Täytyisi toimertua käyttämään enemmän näitä luonnonantimia.

   Poista
  3. No ehdottomasti. :) Nämä on kaikki onneksi tällaisia tosi simppeleitä ja matalan kynnyksen juttuja valmistaa niin ei jää ainakaan siitä kiinni.

   Poista
 7. Oletko kokeillut tuijaa? Henriette Kressin kurssilla teimme siitä salvaa joka tehosi ihottumaani. Yleensä sitä käytetään sieni-infektioon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole kyllä kokeillut mutta pistänpä testiin kun meillä on sitä tuossa pitkä rivi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

LUETUIMMAT