Jokapäiväinen leipämme

Speltinjyvien jauhaminen alkamassa.

Viljat ovat ehkä eräitä nykyajan kiistellyimmistä ruoka-aineista ja aihe on pohdituttanut minuakin paljon. Ihmiset ovat mutustaneet leipää jo neoliittiselta ajalta asti, mutta tänä päivänä se aiheuttaa oireita yhä useammalle ja monet alan asiantuntijat varoittavat sen olevan jopa terveydelle haitallista.

Olen kokeillut elämässäni useita eri ruokavalioita, mutta nykyään syömistäni kuvaa eniten termi plant based whole food mikä tarkoittaa suomeksi kasvispainotteista ja prosessoimatonta ruokaa. Oman kehonsa (ei siis mielensä!) kuuntelu on tärkein työkalu itselle sopivimman ravinnon valinnassa. Moni saattaa ajatella että käntty kuin käntty, mutta uskon että ruuan laadulla on paljonkin merkitystä, kun tarkastellaan jo pelkästään sen ravintoainepitoisuutta, mutta myös sen sopivuutta erilaisille ihmisille. Pahimmillaan kun esimerkiksi leipä on valkoista pullamössöä, jossa ei ole jäljellä enää mitään hyödyllistä ja parhaimmillaan taasen vastajauhetuista kokonaisista jyvistä valmistettua hapanjuurileipää.

Viljoja on monenlaisia, joista itse suosin mieluiten kauraa, tattaria, kvinoaa ja spelttiä. Ruisleipä on herkkuani, joten rehellisyyden nimissä on myönnettävä etten siitäkään ole täysin luopunut. Kaikessa lähdetään kuitenkin liikkeelle kotimaisuudesta ja luonnonmukaisesta kasvatustavasta. Varsinkin ulkomaisesta viljasta löytyy hälyttävän paljon torjunta-aineita, jotka aiheuttavat tutkimusten mukaan suolistolle ja lisääntymisterveydelle vakavia haittoja jo pienissäkin määrin nautittuna. Kenties juuri näistä myrkkyjen avulla kasvatetuista, pitkälle jalostetuista leipävehnälajikkeista valmistetut ravinneköyhät valkoiset jauhot ovatkin syy siihen, että viljat eivät tunnu enää sopivan ihmisravinnoksi.

Miksi jauhaa jyvät itse?

Tuoreus on useimmalle meistä tärkeä tekijä kun puhutaan ruuasta, mutta aika harva pysähtyy pohtimaan tuoreusnäkökulmaa kun puhutaan viljoista. Hyvälaatuinen kokojyvävilja sisältää runsaasti E-vitamiinia, B-vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä kuitua. Vaan tiesitkö että vilja säilyttää ravintoaineensa parhaiten jyvämuodossa? Jo jauhamispäivänä lähes kaikki viljan E-vitamiinista katoaa ja 2-3 viikon kuluessa vähintään puolet B-ryhmän vitamiineista on menetetty. Tämä pätee siis kokojyväjauhoihin, sillä puhdistettujen ydinjauhojen kanssa tilanne on toinen.

Kokonaisessa viljanjyvässä on seitsemän (7) kerrosta, jotka pitävät sisällään kaikki nuo edellämainitut ravintoaineet, kun taas "valkoisiin jauhoihin" on käytetty pelkästään jyvän tärkkelyspitoista sisustaa, jota kutsutaan endospermiksi. Ravinteikkaat kuorikerrokset päätyvät useimmiten eläinten ruuaksi, samalla kun me lappaamme kitusiimme tyhjää energiaa, jauhonparannetta ja muita lisäaineita.

Nyt varmaan moni miettii että miksi ihmeessä jauhot ylipäätään raffinoidaan? Tärkeimpänä syynä pidetään niiden pidempää säilyvyyttä toimenpiteen jälkeen. Toki herää se kysymys, että miksi ruuan tulisi säilyä niin mahdottoman pitkään, varsinkaan jos siinä ei ole enää jäljellä mitään säilyttämisen arvoista? Noh, meille muutti joka tapauksessa vuosi sitten kotitarpeisiin soveltuva kivimylly ja olen kyllä ollut siihen enemmän kuin tyytyväinen.

Hapanjuuri kolmantena päivänä. Pientä kuplintaa, mutta ei vielä riittävästi. ;)

Miksi leipoa hapanjuureen?

Rakastan kaikkea hapatettua! Olipa kyse sitten kombutchasta, hapankaalista, venäläisistä suolakurkuista tai kimchistä. Hapatettu ruoka tekee hyvää terveydelle ja siksi hapanjuurileipäkin on parempi (ja herkullisempi!) vaihtoehto kuin hiivaan leivottu. Nopeaan hiivaleipään verrattuna se on kyllä varsinaista slow foodia, mutta ah ja voih, kaiken sen vaivan arvoista!

Hapanjuuri on oma pieni ekosysteeminsä, jossa asuu villihiivoja sekä maito- ja etikkahappobakteereja ja sen avulla valmistettu leipä sulaa helpommin ja ravinteet pääsevät imeytymään siitä paremmin. Usein hapanjuurituotteet sopivat sellaisillekin henkilöille, jotka eivät muuten siedä gluteenia. Hapanjuureen leivottu leipä myös säilyy uskomattoman pitkään, vaikka ainesosien lista on ilahduttavan lyhyt ja e-kooditon (vesi, jauhot ja suola) verrattuna kaupasta löytyvään "tavalliseen leipään."

Summa summarum: valtaosa päivän hiilihydraattien ja kuitujen tarpeesta kannattaa täyttää kasviksilla sekä juureksilla, mutta kokojyväviljat voi hyvillä mielin pitää ruokavaliossaan, kunhan niitä nauttii kohtuullisesti. Netti on pullollaan vinkkejä juuren luomiseen ja sillä leipomiseen, joten nyt kun sain sinut kiinnostumaan asiasta, niin ei muuta kuin iloisia ja innostavia leipomishetkiä ruutujen toiselle puolen! :)

PS. Ostan keittiössä käyttämäni jyvät ja hiutaleet REKO-lähiruokaringin kautta paikalliselta luomutuottajalta.

PPS. Lähiaikoina marketteihinkin on alkanut ilmestyä mielenkiintoisia uutuuksia, kuten vaikkapa Knehtilän Pieni Puro-tuotemerkin tuoreet kaurahiutaleet.

SEURAA SOMESSA:
instagram / facebook


Kommentit

 1. Tämäpä oli kiinnostavaa tekstiä :) Hapanjuurella leipominen on ollut mielen sopukoissa jo pidemmän aikaa, mutta aina se on vain jäänyt tekemättä. Nyt ei ole kyllä ehtinyt muutenkaan leipoa itse, mutta hapanjuurta aion vielä ehdottomasti kokeilla. Kaupasta ostetussa leivässä suosisin mieluiten kotimaista, mutta olen törmännyt siihen, ettei leipäpussissa ole läheskään aina merkintää viljan alkuperästä. Kahdessa perheemme suosikkileivässä, jotka on vieläpä leivottu saman maakunnan alueella, ei ole mitään mainintaa jauhojen alkuperämaasta. Tämä pitäisi mielestäni saada pakolliseksi, sillä ainakin itselläni se vaikuttaisi ostopäätökseen. En osta ulkomaista lihaa mm. sen antibioottijäämien takia ja välttelen ulkomaisia kasviksia ja hedelmiä, jos kotimaista on saatavilla. Miksi siis ostaisin torjunta-aineella kyllästettyä leipääkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se! Kyllä harmittaa miten vaikeaa leipä- ja pastaosastolla on löytää kotimaisesta viljasta valmistettuja tuotteita. Toivottavasti kotimaisen (luomu)ruuan suosiminen kuitenkin kasvaa tulevaisuudessa, jolloin tällaiset alkuperämaa-merkinnät halutaan pakollisiksi ihan kaikkiin tuotteisiin - ei pelkästään lihaan ja vihanneksiin.

   Toivottavasti intoudut nyt kokeilemaan - tähän jää koukkuun. ;) Kantapään kautta tässä itsekin vasta opettelen mutta on kyllä ihan supermielenkiintoista hommaa!

   Poista

Lähetä kommentti

LUETUIMMAT