Ekologiset pyykinpesuaineet

Vuoden blogiaktiivi täällä päivää! Ihan vasta muutama kuukausi sitten tänne kirjoittelin ja nyt taas. ;) Tämä tänne näpyttely kun vaatii tietokoneen esille kaivamista, kun taas Instagramin ja Facebookin puolella päivittäminen onnistuu näppärästi puhelimella. Siellä olen ollutkin taas ihan puoli-aktiivinen, eli hyppää mukaan täältä tai täältä jos kiinnostaa lukea lisää tämän peikkotytön pohdintoja.

Vihdoin päätin kuitenkin viimeistellä postauksen aiheesta, joka on odotellut luonnoksissa ikuisuuden. Vaatteiden pesu on jotain mitä meidän kaikkien on tehtävä aika ajoin, toisten useammin kuin toisten. Toiset käyvät nyrkkipyykillä, jotkut luottavat pulsaattoriin ja sitten on meitä niin sanottuja "moderneja metsäläisiä", joiden kotona kolistelee ihkaoikea pesukone.

Myrkyttömyys ja mahdollisimman pieni kemikaalikuorma ovat minulle tärkeitä tekijöitä niin ravinnossa, käyttöesineissä kuin kehon ja kodin puhdistamisessakin. Allergiat ja muut yliherkkyydet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti ja uskon että siirtymällä luonnonmukaisempiin pesuaineisiin, voidaan säästyä monelta murheelta.

Vuosien varrella on tullut kokeiltua jos jonkinlaisia ratkaisuja: pesupähkinöitä, pyykkipalloja, eri ekomerkkien tuotteita sekä kaikenlaisia kotikutoisia pyykkinesteitä- ja pulvereita. Laitoinpa jopa puutarhaani kasvamaan suopayrttiä, jonka sisältämistä saponiineista voi valmistaa saippuaa.

Kaikilla on ollut omat hyvät ja huonot puolensa, mutta viimein löytyi ratkaisu, joka pesee pyykin kuin pyykin puhtaaksi, pitää koneen raikkaana eikä jätä vaatteisiin mitään tuoksuja. Käytän kahta eri jauhemaista pesuainetta (riippuen pesulämpötilasta) sekä pyykkietikkaa. En muista mistä mittasuhteet aikanaan nappasin, mutta onneksi talletin ne heti reseptivihkooni. Minulla on käytössä näille litran lasipurkit, joista lisään koneelliseen 1-2 ruokalusikallista. Alla siis pulvereiden ja pyykkitetikan ohjeet kaikessa yksinkertaisuudessaan, olkaapa hyvät: 
30-40°C:
3,5 dl ruokasoodaa
3,5 dl pesusoodaa
1 dl epsomsuolaa
2 rkl hienoa suolaa

60-95 °C:
4 dl pyykkisaippuaa raasteena
1,5 dl ruokasoodaa
1,5 dl epsomsuolaa
2,5 dl pesusoodaa

PYYKKIETIKKA:
4 osaa etikkaa
1 osa vettä
(eteeristä öljyä)

Pyykkisaippua raastetaan ja muutoin ainesosat vain sekoitellaan keskenään. Pyykkisaippuaa voi ostaa myös valmiina raasteena. Pyykkietikkaan taasen voi lisätä vettä tai eteerisiä öljyjä halutessaan, mutta pakollisia ne eivät ole. Itse tykkään laittaa ainakin vähän vettä, mutta olen ymmärtänyt että mikäli vahva etikan tuoksu ei haittaa, voi pelkkää etikkaa lorauttaa huuhteluainelokeroon, kunhan sitä laittaa maltillisemmin kuin laimennettua versiota. Kaikki hajut muuten haihtuvat viimeistään pyykin kuivuessa, eli silmiä kirvelevästä etikankatkusta ei kannata murehtia.

Ostan käyttämäni raaka-aineet yleensä netistä suurina pakkauksina, paitsi etikan, jota löytyy hyvinvarustelluista päivittäistavarakaupoista 10 litran kanistereissa, jipii!


MUUTA TÄRKEÄÄ MUISTETTAVAA:
 • Vaateteollisuuden sanotaan olevan jopa suurin saastuttaja nykymaailmassa, joten sen lisäksi että jokaista uutta ostosta kannattaa pohtia tarkasti, on erityisen tärkeää pitää hyvää huolta jo hankituista vaatekappaleista. 
 • Suosi vaatteissa luonnonmateriaaleja, joista ei irtoa mikromuoveja pesun yhteydessä.
 • Pese vain, jos vaate on oikeasti likainen. Monesti pelkkä tuuletus tai pakastus riittää.
 • Pese vaatteet ja tekstiilit pesulapun ohjeiden mukaisesti.
 • Pesuaineet eivät kuulu luontoon, eivätkä varsinkaan vesistöihin.
Kiitos ja kuulemiin, toivottavasti seuraava blogiteksti tulee vähän vikkelämmin. :)

SEURAA SOMESSA:
instagram / facebook


Kommentit

 1. Mahtava postaus! Mitä pyykkisaippuaa muuten käytät?

  VastaaPoista
 2. Tällä kertaa kokeilussa Fiini Naturally pyykkisaippua. :)

  VastaaPoista
 3. Hei, käykö nämä (tai lähinnä ehkä tuo viileämmälle vedelle tarkoitettu seos) myös vaatteiden pesuun käsin? Kiitos infosta!! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

LUETUIMMAT