5 DIY-lahjaideaa osa 2

Kirjoittelinkin jo aiemmin miten intohimoisesti suhtaudun erityisesti joululahjojen valmistukseen. Viime vuonna kuitenkin päätin tavoistani poiketen antaa lähes pelkästään aineettomia lahjoja ja kummilapsia lukuunottamatta vain perheenjäsenille. Kuitenkin ennen joulua sormet alkoivat syyhytä tuttuun tapaan ja päädyinkin tekemään lahjoja paikallisessa vähävaraisten joulujuhlassa jaettavaksi. Ja onhan tietysti olemassa kaikenlaiset lahjoitukset ja joulupuu-keräykset, joten antamisen ilosta pääsee nauttimaan vaikkei lähipiirissä lahjottavia olisikaan. Tässä kuitenkin vielä muutamia lisäideoita DIY-joululahjoihin:

MEHILÄISVAHAKYNTTILÄT

Mehiläisvahasta valmistetut kynttilät ovat moninverroin parempi vaihtoehto kaupasta löytyville "tavallisille" vastineilleen, jotka sisältävät usein pitkän listan epäilyttäviä ainesosia, joita ei kovin mieluusti soisi kärytettävän sisätiloissa. Mehiläisvahakynttilöitä voi valmistaa kahdella tapaa: joko rullaamalla niitä valmiista levyistä tai sitten sulattamalla massaa ja kaatamalla sen muotteihin. Tarvitset vain vahaa haluamassasi muodossa sekä sydänlankaa. Mitään valmiita muotteja ei tarvitse ostella vaan pienellä kotoa löytyy monenlaisia hommaan sopivia välineitä: esimerkiksi maitopurkkeja, vanhoja teekuppeja ja lyijykynä pitelemään sydänlankaa ylhäällä vahan kiinteytymisen ajan. Lahjakynttilät voi kruunata hyödyntämällä kierrätysmateriaaleja luovasti, vaikkapa tuunaamalla vessapaperin hylsystä vyötteen tai pakkaamalla pikkuiset kynttilät vanhaan taatelirasiaan. 

RAAKASUKLAA
Harvassa ovat ne ihmiset, joille ei suklaa maistu, vaikka onkin pakko myöntää että olin aikaisemmin yksi heistä. Oikeastaan tykästyin suklaaseen vasta kun pääsin jyvälle raakaherkkujen valmistuksesta ja nyt voisin syödä sitä vaikka useamman kerran kuukaudessa. Suklaa onkin suoranainen klassikko mitä tulee syötäviin lahjoihin. Perusmassaan tulee vain muutamaa raaka-ainetta ja sen jälkeen sitä voi muunnella loputtomiin. Suklaaseen voi sekoittaa esimerkiksi kuivattuja hedelmiä tai marjoja, pähkinöitä ja siemeniä. Pienellä lisävaivannäöllä valmistuu raakakonvehteja, joiden ohjeen koitan saada naputeltua ensi viikolla.


RAAKASUKLAA (kaksi tapaa) :

120 g raakakaakaomassaa
70 g raakakaakaovoita 
tai 50g kaakaovoita ja 
20g kookosmannaa 
80 g valitsemaasi makeutusainetta 
(hunaja, siirappi tai sokeri)
ripaus hyvälaatuista suolaa
jauhettua vaniljaa

TAI

100g kookosöljyä
100g raakakaakaojauhetta
100g hunajaa
ripaus hyvälaatuista suolaa

1. Sulata aineet vesihauteessa ja sekoita.
2. Kaada muotteihin tai pieneen vuokaan.
3. Lisää valitsemasi mausteet.

SOKERIKUORINTA

DIY-sokerikuorinta on suloinen lahja hemmottelua arvostavalle. Se valmistuu käden käänteessä ja tekee ihosta pehmoisen ja kosteutetun. Vaikka oma ihoni voi hyvin ja luotankin ihonhoidossa useimmiten vain veteen, tekee pieni kuorinta välillä hyvää ja se myös stimuloi ihanasti kasvojen pikkuisia hermoja. Tarvitset vain sokeria, hunajaa ja öljyä sekä pienen lasipurkin valmista kuorintaa varten. Tarkempia mittasuhteita ei ole tarjota sillä sekoitan sokeriin aika mielivaltaisesti hunajaa ja öljyä kunnes koostumus ja ulkonäkö miellyttävät. 

KESTOTUOTTEET

Monet kertakäyttöiset kulutustuotteet on todella helppo vaihtaa uudelleen käytettäviin vaihtoehtoihin. Olenkin jo pidemmän aikaa laittanut käytettyjä, osin rikkinäisiäkin tekstiilejä sivuun ja kun vihdoin oli aikaa istua alas, otin saumurin esille ja surautin erilaisia kestotuotteita. Valmistin mm. kestotalouspaperia ylimääräisistä vanhoista harsoista sekä kestovanulappuja, joiden toinen puoli on tehty pyyhkeestä ja toinen paidasta. En ole todellakaan mikään käsityötaituri mutta näiden valmistus onnistuu jokaiselta. Kietaisemalla ympärille pätkän vanhaa narua, näistä tulee suloisia pikkulahjoja. 

LAHJAKORTIT

Aineettomat lahjat ovat paitsi ekologisia mutta myös monelle mieluisia lahjoja. Budjetin suuruudesta riippuen voi antaa lahjaksi erilaisia palveluita: sisaruksille voi tarjota illallisen lempiravintolassa tai ihan omassa keittiössä, ystävälle taasen voi ostaa leffaliput tai järjestää elokuvaillan herkkuineen jomman kumman kotisohvalla. Rakkaalleen voi varata ajan hierontaan tai tehdä hänelle itse jonkin hemmotteluhoidon. Perheen pienimmät voi viedä vaikka sisäleikkipuistoon tai metsään seikkailemaan. Myös esimerkiksi pakohuonepelit ja erilaiset elämyslahjat aina tanssikursseista raakakakku-workshoppeihin ovat mielestäni hauskoja ja suorastaan kehittäviä.

Ihanaa joulun odotusta!

Joko luit: 5 DIY-lahjaideaa osa 1?

SEURAA SOMESSA:
instagram / facebook
Kommentit

LUETUIMMAT